Säkrare cykelvägar

Gruppen arbetar bland annat för att vi ska få säkrare cykelvägar mellan kommunerna i KAK. Idag cyklar man in till exempelvis Kungsör med livet som insats. Det är smala vägar och i många fall obefintliga vägrenar man framför sitt miljövänliga fordon på.

Cykelgruppen har i samarbete med historiegruppen tagit fram några fina cykel rundor med historiska förtecken man kunnat delta i under året. Vi kommer att lägga upp kartor och information på dessa så man kan ta en runda när solen skiner och andan faller på.

Vill man ta sig längre rundor finns mer information på kommunens hemsida med kartor och information. Klicka här för att komma dit. 

Är du intresserad av att vara med och påverka i gruppen? Skicka ett mail till cykel@valskogbygden.se.

Klicka på kartan för utskrift

Cykelrunda 1

 1. Björliden. Valskog IKs hemmaarena. Stor klubb på liten ort var parollen under en tid.
 2. Vavle dansbana. Här gick det vilt till med dans och fest förr i tiden. Systrarna Leksell sades vara emot det syndiga levernet som dansbanan medförde.
 3. Eriksgatan. Här ligger den väg som i tusen år tjänat som transportled för det mesta. Diverse kungar har passerat här bl. a fraktades den avlidne Karl den XII denna väg.
 4. Holma fritidshusområde. En för många lite okänd idyll. Här ligger ett 20-tal fritidshus vackert vid Arbogaån Ta en cykeltur ner en varm sommardag och ta ett dopp i ån. 
 5. Holma radby. Holma är den enda byn i länet som aldrig blev uppdelad vid det laga skiftet 1836. Byns hus stod på rad efter landsvägen och ofta var det uppdelat med bostadshus på ena sidan och djurstallar på andra sidan vägen. Vartefter generationerna ärvde land så blev åkerlapparna mindre och mindre. Det blev till slut ohållbart och man flyttade ut husen från byn till nya indelningar av åkermarken, dock inte i Holma. 
 6. Aspa by. Aspa by består av ett 15-tal hushåll. Det ståtliga Aspa gård ligger vackert med flera gamla byggnader i välbevarat skick. Aspa mjölkpall är officiellt godkänd av mjölkpallsföreningens vänner vilket inte var någon lätt procedur men med lite mutor gick det till slut bra. 
 7. Berg by-Skäret. Här stannade vi till mest för att prata om och visa vägen mot skäret. Det är ett 60 hektar stort naturreservat ed fantastiska gamla ekar och sällsynta blomsterarter. Väl värt ett besök. Ta cyklarna och picknickkorgen och trampa ner. 
 8. Lådberga gård. Här ligger en väl bevarad Kaptensgård. Gården ingick i Kronans försvarssystem där de indelta soldaterna övade innan de skulle ut i krig. I en av flygelbyggnaderna finns ett litet gårdsmuseum med bruksföremål från förr. Kan visas upp efter förfrågan.
Vavle dansbana
Eriksgatan
Lådberga Gård

Cykelrunda 2

 1. Valskogs torg. Start vid det nyrenoverade torget. Vi cyklar över genomfartsleden och tar cykelbanan mot kyrkan. Där cykelbanan tar slut ger vi oss ut på den smala landsvägen som leder mot Kungsör.
 2. Undegårds konst och presenter. Straxt efter kyrkan och på vänster sida passerar vi konstnär Linda Undegård som tar emot i sin fina ateljé där hon säljer sin konst och fina presentartiklar. Se öppettider på nätet. 
 3. Kungs Barkarö kyrka. En av landets äldsta och minsta kyrkor med en spännande historia. En del utav interiörerna är ända från 1 400-talet. (se separat skrift om kyrkan). 
 4. Ljungs goa. Butik, konstgalleri, café, pralintillverkning och loppis i en skön blandning. Väl värt ett besök. Se öppettider på nätet.
Klicka på kartan för utskrift
Undegårds Ateljé
Kungs Barkarö kyrka