Obemannad livsmedelsbutik

Ett av de första projekten som drogs igång var planering av en obemannad butik i Valskog. 

Bakgrunden till projektet ”En obemannad livsmedelsbutik” var att vi saknade viktiga bitar i en samhällsservice som vi tycker en bygd av vår storlek borde ha. Vi tittade på olika alternativ som till exempel att köpa in ett färdigt koncept och driva den själva genom föreningen. Vi tittade också på alternativet att gemensamt med Perssons Delikatesser driva butiken i en del av deras lokaler. Till sist hade vi också ett alternativ där vi inte alls har något eget ägande utan en utomstående entreprenör, i detta fall LIFVS, som sköter allt. Det var till slut detta koncept som blev klubbat.

LIFVS filosofi är att driva små livsmedelsbutiker med det man behöver på ställen där det behövs som mest. Butiken är öppen dygnet runt och priserna kan hållas nere tack vare att man inte har någon personal på plats. De vill också samarbeta med lokala producenter av livsmedel vilket kändes viktigt för vår del. En annan fördel med deras koncept är att del av vinsten från butiken går tillbaka till föreningslivet på orten vilket också kändes bra. Allt som kan bidra till ett bättre och levande samhälle tar vi tacksamt emot.

Våra mål med projektet är att ge våra boende ett närmare alternativ till matvarubutik där vi själva kan styra det sortiment vi vill ha tillgång till. Att genom samverkan med lokala företag öka omsättningen för båda parter. Att även ge tillresta besökare en service som inte finns på orten idag.

Vi är medvetna om att projektet dragit ut på tiden men nu är det i alla fall ett bygglov inlämnat. Den tänkta placeringen är nere vid parkeringen där återvinningen är idag. Vi håller tummarna att det kommer en obemannad livsmedelsbutik till Valskog så snart det går.